2022. április 25., hétfő

Csavart kifli

Nagyon megtetszett az  itt talált kifli különösen a formázása  de mivel konyhám alaptartalékai  a receptben leírtakhoz képest kissé  hiányos 😉 ezért  maradt  az egyszerűbb változat elkészítése amit fele mennyiségből készítettem el de így is nagyon finom volt👌

Hozzávalók 4 db kiflihez: 17,5 dkg finomliszt, 1 tk. porcukor, 5 dkg hideg tej, 5 dkg hideg víz, 0,6 dkg friss élesztő, 1 db tojás/ felverve fele a tésztába másik felével kentem a tésztát/, 1/2 tk. só, 1,5 dkg puha margarin, 1 tk. olaj. Kifli tetejére reszelt sajt , szezámmag.

Elkészítése: Tálba  tettem a lisztet és a porcukrot összevegyítettem.Tejet és a vizet egy tálkába öntöttem ebbe morzsoltam bele az élesztőt és a felvert tojás felét. Liszt közepébe mélyedést csináltam  amibe öntöttem  a nedves  hozzávalókat  kicsit fakanállal elkevertem és 10' pihenés következet ami után  hozzátettem a sót, puha margarint és az olajat majd bedagasztottam a tésztát közben kevés lisztre volt még szükségem. Olvasztott margarinnal egy tiszta tálat kikentem ebbe tettem bele a tésztát úgy hogy kicsit megforgattam a tálba hogy minden oldalát érje majd fóliával letakarva 40' pihentettem. A megkelt tésztát deszkára borítottam ahol 8 felé daraboltam gömbölyítettem  ezután fóliával letakarva  ismét  15' pihenés . A pihentetett gombócokat kézzel ellapítottam és feltekertem  rúdnak sodortam. Két-két tésztarudat magam elé tettem X  alakba és  összetekertem  majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam ahol ismét 20' pihent.  Tojással lekentem a megkelt kifliket amiket  reszelt sajttal és  szezámmaggal  beszórtam. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem.(mielőtt betettem a tepsit vizet permeteztem a sütőbe)

Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

Gerdi írta...

Nagyon szépek a kifliid!

Katalin írta...

De jól néznek ki, finom lehet! Dobhatsz ide egyet nekünk is belőle! 😃

aranyos fodorka írta...

Ez tényleg gusztusos és talán nem is túl bonyolult...Régen sütöttem kiflit, zsemlét, de jó ideje már csak kenyeret sütök. Talán ezt megpróbálom....

Éva írta...

Köszi Gerdi és nagyon finom .
Katalin köszi szívesen küldenék:)
aranyos fodorka nagyon finom annyira könnyed a tésztája szinte mint a foszlós kalácsé. Sok sikert váljon egészségedre!