2023. június 8., csütörtök

Lekváros bukta

Vicuska   kelt tésztáját teszteltem mikor ezt a buktát elkészítettem. Előző évről maradt még kevés szilvalekvárom és gondoltam  most ezzel a kelt  tésztával készítem el mert  én még kefirrel nem    dagasztottam..


Hozzávalók /kis adag amiből 8 darab lett/: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl langyos tej, kb. 1 dl kefir, csipet só, 1 felvert tojás aminek a felét a tésztába tettem másik felével kentem,   kb. 2 dkg  olvasztott margarin amiből a tésztába 1 evőkanállal tettem a többivel kentem   a tésztát. + szilvalekvár.

🌺

Elkészítése:  A langyos tejbe tettem kevés cukrot és az élesztőt  kiskanál liszttel  elkevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a  felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam ellapogattam és az olvasztott margarinnal megkentem , felcsavartam ezután csiga formára tekertem és ismét  kelesztettem.  A megkelt tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra felszabdaltam  a tészta egyik oldalára tettem a lekvárból és feltekertem . Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam/mivel kis adag volt nálam most torta formába sültek/, olvasztott margarinnal a tészták között lekentem, majd a tetejét a megmaradt tojással kentem le. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sült. Nagyon finom !

Jó étvágyat kívánok !

7 megjegyzés:

Katalin írta...

Guszták, a szilvalekvárral pedig nagyon finomak lehetnek. Kefirrel még én sem dagasztottam tésztát, gondolom lágy, könnyű tészta lett belőle.

Éva írta...

Katalin köszi, nagyon finom és puha volt a tésztája. Eddig még én sem dagasztottam csak kefirrel.

Gizi írta...

Nagyon finom buktát sütöttél, szinte ide érzem az illatát. Nagyon hiányzik a pillekönnyű kelt tészta, mert teljes kiőrlésű liszttel azért nem olyan finom.

teller-cake írta...

Nagyon szeretem a buktát, látszik, hogy a tied puha-könnyű! <3

Éva írta...

Gizi köszönöm. Elhiszem hogy más azzal a liszttel ha néha kenyeret sütöttem vegyes liszttel annak is egészen más az volt . Fontosabb az egészséged kitartás!
teller-cake szeretem én is különösen frissen , köszi !

Ani írta...

Még nem is hallottam, hogy kefírrel dagasztani lehet, pedig biztos jobb a cukrosoknak, mint a tej. Meg is próbálom legközelebb, de joghurttal. Gondolom, hogy azzal is működik.

Éva írta...

Ani ezzel nem vagy egyedül mert én is most dagasztottam először kefirrel és nagyon finom lett. Szerintem a joghurt is jó lehet!