...más formában és most jénaiban sütve😊
Hozzávalók -kisebb kenyérhez/: 25 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 közepes nagyságú krumpli, 1 mk cukor, 1 tk só, 1 tk 10 %-os ecet,
Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt egy teáskanál lisztet elkevertem és hagytam felfutni. Krumplit megpucoltam kockákra vágtam és enyhén sós vízben puhára főztem majd leszűrtem a krumpli levét félretettem ezzel dagasztottam a tésztát. Áttörtem a krumplit mikor már langyos volt a kimért liszthez tettem a felfutott élesztővel együtt. A krumpli levébe tettem az ecetet és a sót ezt adagoltam a dagasztásnál és annyit amitől nem túl lágy de nem is kemény lett a tészta. Mikor már szép sima volt konyharuhával letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a tésztát átgyúrtam megformáltam kerekre ezután egy jénaiba sütőpapírt tettem ebbe raktam bele és még 15'-ig pihentettem. Sütőt előmelegítettem 200 C fokra, a tészta tetejét vízzel lespricceltem és beraktam a sütőbe ahol 15'-ig hagytam ilyen hőfokon sülni, majd a sütő aljába edénybe vizet tettem és a hőt 180 C fokra csökkentve 40'-ig sütöttem😋
📌Nagyon szeretjük ezt a fajta kenyeret, ebből a mennyiségből a kisült kenyér súlya: 48 dkg !
Jó étvágyat!
6 megjegyzés:
Nagyon jó puhának néz ki, remekeltél ismét Éva.
teller-cake köszi!
Szeretném megkérdezni, hogy az ecetnek mi a szerepe? Hány %-os ecetet használtál? Gyönyörű a kenyered!
María az ecet gondolom hogy segít a kelesztésnél/ régi receptes könyvemből van ez a recept ami olyan recepteket tartalmaz amit olvasók küldtek be/. 10 %-os ecetet használok általában ! Köszi.
Köszi a választ!
María sok sikert váljon egészségetekre!
Megjegyzés küldése