Nagyon megtetszett Limara különleges kalácsa , bár én csak a formázását igyekeztem lemásolni a töltelék választásom a kedvenc fahéj lett. Természetesen én csak fele mennyiségből készítettem azt írom le😊
Mikor kivettem a sütőből... |
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 db tojás felverve/ kis mennyiséget félretettem a kenéshez belőle/, fél teáskanál só, 1,5 dl langyos tej, 3 dkg olvasztott margarin, töltelék: őrölt fahéj, barna cukor, olvasztott margarin.
itt már rácson kihűlt és kóstolás előtt |
Elkészítése: Élesztőt kevés cukros tejbe morzsoltam hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát végén dolgoztam hozzá az olvasztott margarint. Letakarva 50' pihenés következett. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát kinyújtottam téglalapformára megkentem az olvasztott margarinnal és beszórtam az összekevert fahéj és cukor keverékkel. Hosszabbik oldaláról indulva feltekertem a tésztát aminek mindkét végéből 3-4 cm széles darabot/ rózsa vágtam le. A megmaradt rudat magam elé fordítottam és a felső részétől kb. 2 cm egybehagytam majd középen végig vágtam és a két részt szétvettem aminek a felső részébe tettem az egyik rózsát. Ezután tekertem a két fél rész tésztát kétszer és végül a másik darab tésztát a végébe illesztettem. Sütőpapírral bélelt keskenyebb formába tettem óvatosan és még 20' kelesztettem addig a sütőt előmelegítettem 180 C fokra. A félretett tojással lekentem a tésztát és az előmelegített sütőben 40' sütöttem.😋( A fent belinkelt oldalon részletes illusztrációt láthattok!)
Jó étvágyat kívánok !
4 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kalácsod, érdekes, különleges lett a formázása. És a fahéjas töltelékkel csuda fonom lehetett 😋.
Köszi Katalin nagyon finom volt!
Nagyon szép lett a kalácsod! Már a látványa is kóstolásra buzdít...
Óh, de gyönyörűséges lett Éva, le az összes kalappal! :-)
Megjegyzés küldése