2011. május 31., kedd

Tökfőzelék sültkolbásszal


Ez a főzelék az, amit nem szoktam sűrűn készíteni de azért most is  ízlett. Zöldbabot szerettem volna  főzeléknek, de nem volt a boltunkban. Nem baj,  tökfőzelék  1/2 évre   legalább letudva!
/Férjem szereti csak így neki  kedveztem !/
Hozzávalók: gyalult tök, fél fej hagyma, só, bors, pirospaprika, tejföl , 1 evőkanál  liszt,kapor, kevés zsiradék.
Elkészítése: a zsiradékon a kockára vágott hagymát megdinsztelem, pirospaprikát borsot szórok rá majd beleteszem a gyalult tököt kaprot. Megsózom csak annyi vizet teszek hozzá ami éppen hogy ellepi a tököt. Nem kell sokáig főzni, a tejfölbe 1 evőkanál lisztet elkeverek és beleöntöm a főzelékbe amivel kicsit felfő és már kész !
A feltétnek most  kolbászt karikára vágva  sütöttem meg kevés zsírban azt tettük a főzelékre.
                       Jó étvágyat!                                          

2011. május 30., hétfő

Több szem többet lát !

Olyan kérésem volna hozzátok aki olvassa, hogy adjatok már tanácsot mit próbáljak még meg ahhoz hogy a  Link Within működjön. Egyszerűen nem értem  mit csinálok rosszul? Már többször próbáltam újra telepíteni, de csak a  cím jelenik meg. Már több blogtársamtól kértem tanácsot, amit lehetett kipróbáltam. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
 Nem tudom  hogy, az esetleg jó lenne amit egyik blogtársam mondott hogy a képeket tegyem rögtön a cím alá és csak utánna a receptet! Úgy kezdtem a blogírást hogy csak receptet írtam aztán tettem fel a képeket.Most szerintetek az  sikeresebb lenne ha  azokat amin van már kép  megcserélném  a fotót a recepttel és akkor működne ?
Segítségeteket, tanácsaitokat előre is köszönöm!
                                                                           
 
                                                             

Krokett


 Hozzávalók:  3-4  db. krumpli héjában megfőzve, 1 db tojás, só, liszt, 
🌷🌷
Elkészítése: a főtt/ már kihűlt/ krumplit megpucolom krumplinyomón átnyomom,  hozzáadok sót 1 db tojást és annyi lisztet hogy össze tudjam gyúrni.  Tálban szoktam ezt a tésztát összegyúrni és kicsi darabokat csípek ki ,  amit   nagyobbra mint a nudli  sodrok  és forró olajban kisütöm. Vaníliás porcukorral   megszórom és lekvárral tálalom .

Lehet maradék tört krumpliból is készíteni.   / tartalmasabb leves pld. bableves mellé főételként is adható/  
Jó étvágyat kívánok !   
                                                                

2011. május 29., vasárnap

Május utolsó vasárnapja!

 A hétvége ahogy szokott,  akkor mikor a gyerekek itthon vannak gyorsan eltelt!
 A hétvégén még előrehozott szülinapot is ünnepeltünk aminek a tiszteletére sütöttem a gyümölcstortát.
 Nagyon örültem mert mindenkinek ízlett !
 Az unokánkat  és  lányainkat valamint   párjukat    is köszöntöttük a gyermeknap alkalmából.
 Nagyon gyorsan eltelt ez a 2 nap. Júniusban fognak  legközelebb jönni  több  időre !
 Akkor nem gyereknap, hanem nagymama-napok lesznek nekem!
                                                                           

2011. május 27., péntek

Gyümölcstorta


Ennek a süteménynek is most van itt az ideje. Bár most alkalomra készítettem,/ családunkban szülinapra/ de bármikor ellehet készíteni nagyon egyszerű, a díszítéssel még nem vagyok készen, tejszínt fogok még rátenni, de csak amikor az asztalra teszem. A tésztáját már beírtam a blogba  itt.
A süteménybe vaníliapudingot, epret és gyümölcszselét tettem!

2011. május 26., csütörtök

Mai nap is volt 2 meglepetés!

 Megtisztelt  Mrita  is  és Martinelli  is  a mai napon  hiszen  ezzel a díjjal gondoltak rám !



A díjról annyit kell tudni, hogy nincs semmilyen kikötés, amit teljesíteni kellene. Ha akarod tovább adod, ha akarod csak kiteszed a blogodra.

Mivel kaptam még  egy lehetőséget hogy blogtársamat ajándékozhatok meg  szeretném ezt a díjat  oda adni egy kedves  blogtársamnak.    Fogadd sok szeretettel   Birigyöngy

                                                                 

Meggyes lepény 🍒 /bögrés

                                   
                                                                           🍒    
Ezt a süteményt már régebben beírtam  itt. most sikerült lefotóznom. Könnyen elkészíthető  kevert tészta. Jön a meggy, cseresznye szezonja most kilehet próbálni! Amikor már nincs friss gyümölcs, jó  befőttel is !
Jó étvágyat!

2011. május 25., szerda

Meglepetések sorozata folytatódott ma!

Aledától is megkaptam ezt a díjat  amit nagyon szépen köszönök a sajtos csigámért. kaptam.

 A díjat martinelli indította,aki megkapja,az tetszés szerint adja tovább több blogtársának is,kiválasztva azt a receptet,amelyik elnyerte a tetszését.Azt a blogtársat is lehet díjazni,akitől kaptad a díjat.


Nagyon megörültem amiért  kaptam még egy lehetőséget hogy  tovább adhassam blogtársaimnak akiket pár nappal ezelőtt  nem  írtam be a sorba, pedig nagyon szép és jó receptjeik vannak.! Most pótlom!
1./ Jutka   Vasaj croissant
2./ Mrita   Lengyel tojás
3./ Nem vagyok mesterszakács: Lasagne gazdagon:..
4./ Latsia konyhája: Doukissa
5./Aleda: Epres , rikotta krémes kosárkák

Kaptam egy  másik díjat is Aledától amit  nagyon szépen köszönök hogy ennél a díjnál is gondolt rám!
A díjról annyit,kell tudni, hogy nincs semmilyen kikötés, amit teljesíteni kellene. Ha akarod tovább adod, ha akarod csak kiteszed a blogodba.

Szeretném  ezzel a díjjal  megajándékozni  blogtársaimat fogadjátok  szeretettel!
l. De jó Főzni!
2.Diával főzni jó!
3.Kata konyha
5.Krisztina konyhája
6.Vidékek legbelül
                                                                  

Rántott csirkeszárny sült krumplival meggyszósszal


Hozzávalók csirke szárny, tojás, liszt, prézli,só, olaj,
                     krumpli, olaj,
                      meggybefőtt , tejföl,kevés fahéj, darabka citromhéja,kevés cukor,
Elkészítése: a csirke szárnyakat megtisztítom összehajtom, ételízesítős vízben kevés ideig főzöm. Ezután mikor kihűlt lisztbe,tojásba, prézlibe forgatás után bő forró olajban megsütöm.
A krumplit megpucolom, hasábra vágom és olajban kisütöm.Szeretek a krumplira fűszersót tenni.
A meggybefőttet  edénybe öntöm és teszek hozzá egy kis darabka citromhéjat, fahéjat, kevés cukrot kicsi ideig főzöm majd a  1 tejfölbe  1 ek.lisztet teszek amit jól elkeverek és beleöntöm a meggybe amivel felforr és már vehetem is le a tűzről.  Mikor  kihűlt akkor a legjobb.
                                                                                 
                                 Ebéd után egy kis fagyi, nem én készítettem csak tálaltam!
                          Jó étvágyat!

2011. május 24., kedd

Ismét kisorsólták a nevemet!

Nagyon boldog vagyok,  egyik blogtársamnak http://latsiakonyhaja.blogspot.com/ 3 éves blogszülinapja van
és  egy játékos sorsolást  rendezett. Csodák csodája ,  az én nevem is a kihúzottak között van. Annyira meglepődtem megint mikor olvastam a nevemet, nem tudom hogy miért, de mindig kételkedem benne, pedig szememmel látom hogy az én nevem az. Nagyon szépen köszönöm, örülök hisz megint jön hozzám a postás és nekem hozza az ajándékot.Annyira feltud dobni az ilyen  siker. Most valóban szerencsésnek érzem magam, hisz az elmúlt 2 hónapban  blogtársaimtól Krisztitől  és Mritától is kaptam kedves díjat. Az elmúlt hónapban szintén sorsolással Laurától ajándékot kaptam.Nagyon jó érzés, kívánom többi  blogtársamnak is  akik esetleg most kezdtek bele az írásba.Akik régebben foglalkoznak ezzel azoknak is biztos felemelő érzés, ha értékelik és észreveszik mások is azt  amit  Ő nagy szeretettel és szívesen  csinál!
                                                                           

Tejes kifli


Hozzávalók: 50 dkg liszt ( 2/3 finomliszt, 1/3 rétesliszt),
                       1 db tojás,
                       2,3 dl tej,
                       5 dkg margarin,
                       1,5 kávéskanál só, 1,5 kávéskanál cukor,
                       2,5 dkg. friss élesztő./ + 1 tojássárgája a kiflik kenésére./
😊
Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatom. A kétféle lisztbe a többi hozzávalókat és a megkelt élesztőt  bele öntöm  megdagasztom a  langyos margarinnal együtt..Jól bedagasztom majd egy konyha ruhával letakarva kb. 1 óra hosszat hagyom  pihenni.
Mikor már jól feljött a tészta, kiborítom a nyújtódeszkára kétfelé veszem és egyenként kerek formára nyújtom.Ezután a tésztát 6 felé vágom és egyenként a szélesebb végétől felgöngyölöm kiflire formálom.A tepsibe sütőpapírra pakolom és 1 tojássárgáját kevés vízzel kikeverek és a kifliket ezzel kenem meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' alatt sül meg./12 db lett/😋
( A kiflijeimnek egy szépséghibája van az hogy nem egyformák!) De azért finom lett.
Jó étvágyat!
                                                                             

2011. május 23., hétfő

Rizsfelfújt


 Ezt a receptet már  régebben beírtam  ITT. most megint  terítékre került a megsütése és lefotóztam.
Nagyon finom édesség, aránylag eléggé pénztárca kímélő.
A sütemény mellé  lehet valamilyen sodót, csokoládé öntetet , esetleg lekvárt adni.
Jó étvágyat kívánok !
                                                                       

2011. május 22., vasárnap

„Tetszik A Recepted Díj”. Blogjáték !

A mai napon  egy kedves meglepetés ért mivel kaptam egy díjat   blogtársamtól Mritától , akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm !             „Tetszik A Recepted Díj”.
                                             
Mritának  ez a receptem tetszett. gesztenyés mignon  

           
Még egyszer nagyon szépen köszönöm hogy rám is  gondoltál  a sok ügyes blogtársaim közül és megpróbálom,/ nem könnyü mert nagyon sok olyan jó recept van ami nagyon tetszik/  tovább adni másnak is ezt a díjat , hogy ők is részesüljenek ebben a megtiszteltetésben!
 Ez a díj annak a blogtársnak adható át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat.
 Tovább szeretném adni: 1. otthon ízei: epres túrógombóc mogyorómorzsával
                                      2.Jucinak :       Szülinapi torta
                                      3.Valinak:       Vaniliás epertorta
                                      4. Mesi:         Őszibarackos karaj   
                                      5.  Edit:         Csokoládés mogyorókrémes torta Édesanyámnak  

További jó blogírást  kívánok nektek!                            

Tarkabab-leves


Hozzávalók: 1/2 kg. tarkabab, 1szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, fél fej vöröshagyma,/kevés zellert is szoktam tenni/ só, bors, pirospaprika, /amennyiben zöldségem nincs itthon ételízesítőt teszek a levesbe/(valamilyen füstölt húsféleség, vagy szalonna, kolbász,füstölt húsos csont,) + rántás.
💢
Elkészítése:A babot előző este beáztatom.  Felteszem  a babot bő vízben főni hozzáadom a zöldségeket ,/ ha esetleg füstölt hús, vagy füstölt húsos csontom van /akkor előbb azt teszem fel főni és csak utána teszem bele a babot és zöldségeket. Ha csak kolbász és esetleg egy kis szalonna bőr van itthon akkor már a zöldségekkel  együtt felteszem   Mikor már jól megfőtt a bab  készítek  egy rántást és bele teszem a levesbe, ezzel is főzöm egy kicsit. A végén amit belefőztem/jelen esetben füstölt húsos csont/, kiveszem  a csontról a kevés húst leszedem és vissza teszem a levesbe. Tálalásnál 1-2 evőkanál tejfölt lehet még tenni!
Jó étvágyat!
📌A füstölt hús- vagy-húsos csont esetében  csak a végén sózom a levest !

                                                                                

2011. május 21., szombat

Sütés nélküli túrótorta

(Ez a sütemény nem jött volna létre, ha tegnap nem rontom el a mandulás sütit)
Különböző túrótorta receptekből  válogatva össze!
                                                                                 

Hozzávalók:  25 dkg keksz ledarálva / ez nekem a tegnapi sütim újra hasznosítása volt/, 15 dkg. margarin,  1/2dl feketekávé,
 25 dkg. tehéntúró, 1 cs. zselatin, 1 citrom reszelt héja +leve, 1 db. narancs héja reszelve,10 dkg. porcukor, 2 dl  tejszín, 1 vaníliás cukor, meggybefőtt, csokireszelék.  
🌸 
Elkészítése: A ledarált kekszet a margarinnal és a feketekávéval  jól összegyúrtam és egy kapcsos tortaformának az aljára nyomkodtam.
A túrót a porcukorral  lereszelt citrom és narancshéjjal összekevertem. A citrom levével kevertem el a zselatint meglangyosítottam majd egy kicsi hűlés után  a túróba tettem. A tejszínt a vaníliás cukorral jól felvertem és azt is belekevertem a túróba. A kekszre pakoltam a túrótöltelék felét majd erre raktam lecsöpögtetett meggybefőttet, amire rásimítottam a maradék túrótölteléket. Ezután a hűtőbe pakoltam.1-2 óra után kivettem és a tetejére szórtam a csokireszeléket.
Jó étvágyat kívánok !
                                                                       

Petrezselymes krumpli fasirttal, tejfölös uborkával


Hozzávalók: 1/ krumpli, vöröshagyma,petrezselyem,
                      2/darált hús,tojás, szikkadt zsömle,őrölt bors, pirospaprika, vöröshagyma, foghagyma,só,prézli.                                                          
                     3/ uborka, só, ecet, tejföl.
Elkészítése:  A krumplit: megpucolom, kockára vágom és sós vízben felteszem főni. A vöröshagymát kockára vágom és általában amiben sütöm a  fasírtot abból a  zsírból veszek ki és abba teszem a hagymát kicsit pirítom majd az összevagdalt petrezselymet is beleteszem. A megfőtt krumplit leszűröm és ráöntöm a hagymás, petrezselymes zsírt.
A fasírthoz : szikkadt zsömlére vizet öntök, amikor megszívta magát kinyomkodom és a darált húshoz teszem, amibe őrölt borsot, pirospaprikát, sót és tojást teszek. Fél fej vöröshagymát  kockára vágok és megdinsztelem kissé, amit szintén beleteszek az összezúzott fokhagymával együtt . Ezeket jól összegyúrom és pogácsa formákat készítek majd prézlibe megforgatva forró zsírban kisütök./1/2 kg húshoz 1 tojás, 1 zsömle/
Az uborkát: legyalulom  besózom és állni hagyom kicsit. Ezután kinyomkodom,kis  vizet öntök rá kevés cukrot és ecetet teszek bele. Tálaláskor tejföllel ízesítem meg.
Jó étvágyat!
                                                                                   

2011. május 20., péntek

Tanácsot kérek !

Nagyon felbosszantottam magamat délelőtt. Volt még egy kis darált dióm és gondoltam megcsinálom  ezt a /mandulas-suti.  amit már korábban   beírtam. Valahogy ezzel a süteménnyel elég hadilábon állok, mivel hol a krémje, hol más problémám adódik.Most konkrétan  beleragadt a tészta a formába és csak kikaparni tudtam. Az íze nagyon finom lett. Azért nem fogom kidobni, arra gondoltam hogy ledarálom és mintha   keksz lenne,  elkészítem valamilyen krémmel. Elég régen csináltam és nem tudok rá visszaemlékezni, hogy a formát kell -e vajazni? A tésztába is van margarin ezért nem gondoltam hogy szükséges lenne. Ha valaki ismeri ezt a süteményt megköszönném ha segítene. Bár szerintem egy darabig nem  próbálkozom most, majd későbbiekben./ez a forma/
                                                                               
                                                                       

2011. május 19., csütörtök

Krumplisaláta kevés virslivel !



Hozzávalók: 2-3 db krumpli, fél fej vöröshagyma, 1 db virsli,/1 evőkanál ecet, só, kiskanál cukor/,  kevés majonéz, mustár, bors, tejföl, 
🌷
Elkészítése: héjában megfőztem a krumplit sós vízben,  megpucoltam kockára vágtam, a vöröshagymát szeletekre vágtam, a virslit megfőztem és felkarikáztam. A krumplit és a vöröshagymát összekevertem és salátalevet készítettem amivel leöntöttem majd egy kis időre hűtőbe tettem. Közben  kb. 4-5 evőkanál majonézt, kevés mustár és bors hozzáadásával jól kikevertem és hozzá adtam a tejfölt amivel  még elkevertem. A hűtőből kivett krumpli-hagyma keverékről leöntöttem. a folyadékot  hozzá adtam a felkarikázott virslit és leöntöttem a majonézes tejföllel. Hűtőbe tettem délutánra jól összeérnek az ízek.
Az összetevőket ízlés szerint lehet variálni! Ha virslit nem teszek bele, akkor ez a krumplisaláta nagyon finom fasírt mellé vagy rántott krumplihoz is!
Jó étvágyat kívánok !
                                                                       

2011. május 18., szerda

Blogom 7 hónapjának önleltározása !

Szinte hihetetlen számomra hogy már 7 hónap telt el azóta hogy   elkezdtem  a blogom írását.Egy hirtelen ötlet után kezdtem bele bár  már előtte is gondolatban foglalkoztam a témával és sok blogot nézegettem ami tetszett. Először csak a receptjeim között válogattam amit apránként beírtam, hogy egy helyen legyen.A kezdeteknél segített a nagyobbik lányom  párja, mondtam neki hogy Ő a "rendszergazda". Később már fotókat is sikerült feltennem, majd  a csinosítgatásnál /amit éppen más blogon láttam és nekem még nem volt/ besegített a kisebbik lányom is amikor itthon volt. Így elmondhatom hogy családi  összefogással  indult, a mai napig bármi problémám adódik rögtön "telefonos segítséget" kérek és kapok  a gyerekektől.
A lányaim örülnek neki hogy írom a blogot , azt mondják / kissé túlzás/ "büszkék rám ".
A 7 hónapomról  számszerű leltárt csináltam: Bejegyzésem:         540
                                                                   Megjegyzésem:       190
                                                                   Oldalmegjelenítés: 6008
A látogatóim száma ez év április 3-tól  van ez a programom:     1842
 A követőim száma  ami nekem egy kicsit fáj csak:                       38
Remélem még tudok új receptekkel  továbbra is meglepetéseket szerezni kedves ide  látogatóimnak!
Köszönöm hogy eddig is  érdeklődéssel figyeltétek a blogomat !
Legközelebb az 1 éves szülinapon fogok összegezni.Addig is jó nézelődést kívánok nektek!
                                                                                                           
                                                         

Gesztenyés mignon



Hozzávalók:  25 dkg. gesztenyemassza, 8 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál kakaópor, 1-2 evőkanál rum/vagy ennek megfelelő aroma/, kevés cukor, vékony piskótalap/ 2 tojásból készült/, kimagozott meggy /v.befőtt/, csokimáz.
Elkészítése:  először 2 tojásból készítettem piskótát/ 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, pici sütőpor/.
Mikor kihűlt a piskóta  kis pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A gesztenyemasszát krumplinyomón áttörtem hozzá adtam a margarint kakaóport kevés rumaromát és1 evőkanál porcukrot tettem bele csak. Az egészet jól összegyúrtam golyókat formáltam a közepébe tettem a kimagozott meggyet  és a kiszaggatott piskótára tettem. Tányérra pakoltam és a hűtőbe  tettem kis időre.
Volt itthon fél tábla tortabevonóm azt  olvasztottam fel és a kihűlt golyókra öntöttem.
(A maradék piskóta törmeléket felhasználom majd pudinggal )
Jó étvágyat!
                                                                                 
                                                                                 

2011. május 17., kedd

Pizza készítése

                                                                             

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg. sima liszt, 20 dkg. rétes liszt, 2 dkg. élesztő, 1 dl olaj, só, gyömbér
Elkészítése:Az élesztőből langyos vízzel kovászt készítek, a  kétféle lisztet összekeverem majd a közepébe öntöm a kovászt az olajat sót és egy kevéske gyömbért. Jól összedolgozom a tésztát amit pihentetek egy kis  ideig. Ezután kinyújtom általában kerekre szoktam nyújtani  és kissé  megolajozott sütőlemezre teszem  amire ezután rákenem a pizzakrémet  a fölvágottat  ami ép van itthon  zöldséget és végül a sajtot.
Előmelegített sütőben  200 fokon 15'  a sütési ideje.
(Általában nem   pizzakrémet   használok , hanem egy általam ismert olcsóbb változatot.)
Hozzávaló:1 kicsi doboz  paradicsompüré fél fej hagyma kevés olaj 1 cikk fokhagyma)
Elkészítése: A vöröshagymát kockára vágom  kevés olajon kicsit megdinsztelem bele teszem a paradicsompürét a zúzott fokhagymát kicsi sót és felöntöm kevés vízzel amivel  kiforralom.(elfő a leve)
Jó étvágyat!

                                                                               

Krumplis pogácsa



Hozzávalók: 60 dkg. liszt, 30 dkg. margarin, 3 dkg. élesztő, 2 -3 db. krumpli , 1 tojás, 1 kis doboz tejföl, só.( kenéshez még egy tojás) 
🌸
Elkészítés: Az élesztőt  kevés langyos vízzel pici cukorral megkelesztem, 2-3 db. krumplit  megfőzök sós vízben majd krumplinyomon  össze törtem. Amikor kihűlt  összegyúrom  a liszttel amibe elmorzsoltam  a margarint és beleteszem a megfuttatott élesztőt, sót a tojást és a tejfölt. /1 kis doboz  tejföl elég/
 A tésztát letakarva pihentetem mikor a duplájára  nőtt,  deszkára borítom és elnyújtom a tésztát . Pogácsa szaggatóval /közepes nagyságú/  kiszaggatom és  a tetejét 1 db felvert tojással  megkenem.
Előmelegített sütőben  200 fokon  kb. 30' alatt megsül.
/most csak 1/2 adagból készítettem/
Jó étvágyat kívánok !
                                                                                

2011. május 16., hétfő

Ma kétszer csengetett a postás!

http://videkek.blogspot.com/ Nagyon szépen köszönöm az ajándékot amit küldtél Laura!
Nagy meglepetés ért délelőtt  éppen a hűtőszekrényt takarítottam, közben felkészítettem a krumplilángoshoz főni a krumplit, amikor kétszer csengetett a postás. Ez azt jelentette  hogy hozott valamit. Rohantam ki, általában a lányom szokott még az itthoni címre rendelni ezt-azt, mikor látom a címzett  én vagyok. Nagyon megörültem, igen régen kaptam így csomagot.  Letettem mindent a kezemből  és rögtön mint a gyerek bontottam ki a csomagot. 1-2 csokit rögtön megkóstoltam ami nagyon finom. Aztán mikor befejeztem a munkát  lefotóztam és elosztottam a csokikat  , hogy minden családtag kapjon igazságosan. A kis unokámnak  ahogy Laura írta  a katicabogaras csokit félretettem és a kis macit is neki adom. Nagyon szépen köszönöm  az ajándékot  Laura !
                                                                           

Krumpli lángos



Hozzávalók:  a tésztája ugyanolyan mint a nudlié ,(3-4 db krumpli, sz.sz. liszt, só, ) csak ebbe nem teszek zsírt.
Megkenéshez: zsír ( még jobb szalonna zsír)
Elkészítése:itt is héjában főzöm meg a krumplit   lehűtöm, megpucolom  , áttöröm és a liszttel sóval jól nyújtható tésztát gyúrok. Mikor már összegyúrtam  apró szeletekre vágom és úgy formálok kerek  lapokat belőle. körülbelül egy 15 cm átmérőjű kerek  formát nyújtok és a tűzhelyen lévő felmelegített   vaslapra helyezem, mind két oldalát megsütöm. Megmelegítek egy kis zsírt ( még jobb ha szalonnazsír van otthon) , és egy edénybe rakom a megsült lángost és megkenem a zsírral. Így pakolom egymásra a lángosokat.
Amikor esszük összehajtjuk és  akkor sózzuk meg kicsit.
Jó étvágyat!
                                                                             
                                                                       

2011. május 15., vasárnap

Csúsztatott palacsinta

                                                                               

Hozzávalók: 5 dkg. margarin, 4 tojás, 8 dkg. liszt, 3 1/2 dl tej, dió, cukor, csokoládé reszelve, olaj a sütéshez
Elkészítése: A margarint habosra keverem egyenként hozzáadom a tojások sárgáját   ezzel is jól kikeverem, ezután beleteszem a lisztet, pici sót és annyi tejet(   3 és fél dl) hogy palacsinta sűrűségű legyen. A tojásfehérjét kemény habbá verem és a tésztához keverem. A palacsinta sütőt beolajozom kisujjnyi vastag palacsintákat sütök, de csak az egyik oldalukat sütöm meg.  A kész palacsintákat egymás után lapos tűzálló tálra csúsztatom(úgy hogy a megsült  része legyen alul)  az egyiket megszórom  cukros darált dióval, a következőt reszelt csokoládéval, amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó lapot úgy borítom a tálra, hogy a megsült tészta legyen felül.  Mérsékelt meleg sütőben 12-15 percig sütöm. Forrón tortaszerűen lehet szeletelni és tálalni.😋
Jó étvágyat!

                                                                            

Sertésfalatok hagymával és krumplival



Hozzávalók:/ más tollával ékeskedek mert boltban vásárolt  új fűszerkeveréket próbáltam ki/, 1 tasak  ebből a fűszerkeverékből  40-50 dkg. sertéshús /lapockát vettem/ ,60 dkg. krumpli, 10 dkg. vöröshagyma.
Elkészítése:  a húst  nagy kockára vágtam, a krumplit megpucolás után szintén nagy kockára, a vöröshagymát  sem  apróztam el, inkább nagy cikkekre vágtam.  A fűszerkeverék mellé sütőzsák van amibe beletettem a húst, a krumplit hagymát, végül a fűszerkeveréket és ráöntöttem  0,5 dl vizet. Összeráztam az egészet majd a zsákot bezártam  1-2 helyen megszurkáltam. Előmelegített sütőbe tettem  180 fokon 60' sütöttem.
Nagyon finom ízletes ebédünk volt ! Nem rendszerességgel készítek ehhez hasonló ételt de kipróbáltam és ízlik.
Jó étvágyat!
                                                                               

2011. május 14., szombat

Madártej



Hozzávalók: 1 liter tej, 3 tojás,  4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:  A tojások fehérjéből kemény habot vertem.  Felforraltam a  tejet és a habot evőkanállal apránként beleszaggatom. Mindkét oldalát 1-1 percig főzöm,  majd egy tálba kiszedem.
 A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral  és a  vanília cukorral,  és beleöntöm amiben megfőztem a habgaluskákat. Kevergetve krémmé főzöm, majd ha kihűlt  egy tálba öntöm amibe beleteszem a habot is, és lehűtve tálalom.
Jó étvágyat!
                                                                               

Aranygaluska

                                
                                              Hozzávalók:  (A sütemény tésztája ugyanaz mint az ízes bukta.) :tészta:1/2 kg liszt,2 dkg. élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor,3 dl tej, 6 dkg. zsír vagy margarin, csipet só. hintéséhez:20 dkg. darált dió,15 dkg cukor, 8 dkg vaj/margarin

😊
Elkészítése:A tésztát ugyanúgy készítem el  mint az ízes buktánál csak egy kicsit  keményebbre . Mikor megkelt a tészta kinyújtom  és apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom  ezután  egy kizsírozott  tepsibe helyezem jó szorosan egymás mellé, tetejét megkenem olvasztott margarinnal majd rászórom a darált dió és cukor keverékét. Erre még egy sor tésztát  tudok rápakolni  amit  szintén megkenem és  rászórom a maradék cukros diót../A tepsim mérete 23x32 cm. / Ezzel a két sorral  tele is van a tepsi.
Előmelegített sütőbe teszem a tésztát 200  fokon 25' sütöm!
Jó étvágyat!
📌 A gyerekek mikor kicsik voltak nagyon szerették hozzá a madártejet!
                                                                               

Tésztás zöldséges bableves

                                                                         

Hozzávalók:  1/2 kg. apró fehér bab kell hozzá , vegyes zöldség, zsír, só, pirospaprika bors, petrezselyem,1/2 fej vöröshagyma, kockatészta
💢
Elkészítése: Előző nap beáztatom a babot.  Másnap  felteszem  főni egy fazékba  hozzáteszek /előzőleg megtisztított feldarabolt /2 db sárgarépát 2 db fehér répát és még szoktam bele tenni darabka zellert és egy fél fej vöröshagymát sót  és hagyom főni. Mikor már kezd puhulni a bab  petrezselymes  rántást készítek beleöntöm a levesbe  egy maroknyi kis kocka tésztát.is és  felfőzöm majd  lehet tálalni!
Jó étvágyat!
                                                                            



2011. május 13., péntek

Valami bibi van

Nem tudom más is tapasztalta-e de a mai napon nagyon sok probléma  volt a blogon.
Nekem  pld. a tegnapi bejegyzésem el is tűnt.  Még jó hogy csak  poénkodtam tegnap, és nem receptet tettem fel. Szerencsére már most tudok írni.
Szép időt és jó hétvégét kívánok minden olvasómnak ! Azért még holnap is benézek!
                                                                                 

Töltött karalábé


Hozzávalók: 3-4 db karalábé, 40 dkg. darált sertéshús, 5 dkg. rizs, kevés olaj , egy kávéskanál reszelt vöröshagyma, 1 nyers tojás, 1 dl tejföl, egy evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, törött bors,  kevés cukor.
😉
Elkészítése: A nyers karalábékat megtisztítom és kettévágom majd  kivájom, és megtöltöm a húsból, félpuhára párolt rizsből, tojásból összeállított, sóval, törött borssal ízesített töltelékkel. Mély tűzálló tálba felolvasztom a zsiradékot, belerakom a kivájt karalábéforgácsot, sóval, cukorral ízesítem és a megtöltött karalábékat ráültetem , egy kevés vízzel, fedő alatt, puhára párolom. Végül a tejfölben elhabart liszttel besűrítem, meghintem az összevagdalt petrezselyemmel , és néhány perces forralás után tálalható.😋
/gombócokat is csinálhatunk a töltelékből/
Jó étvágyat kívánok !
                                                                          


2011. május 11., szerda

Nudli készítése



Hozzávalók: 3-4 db. krumpli, sz.sz. liszt, diónyi zsír, só, prézli,
Elkészítése:krumplit megmosom és héjastól  sós vízbe felteszem főni. Mikor megfőtt   megpucolom, krumpli nyomóval áttöröm . Megvárom még kihűl  és annyi lisztet teszek bele amivel összetudom gyúrni kevés sót teszek hozzá  és diónyi zsírt. Összegyúrom /kitartóan kell gyúrni mert egy kicsit nehezen áll össze először/  kis csíkokat vágok le a tésztából és úgy sodrom a kezem alatt majd 2 cm. nagyságúra vagdalom. Forró vízbe főzöm ki.
Zsírt vagy olajat melegítek  és a prézlit megpirítom majd  bele teszem  a kifőtt nudlit.
 Tálaláskor lekvárt teszek a nudli mellé! 
Jó étvágyat!
                                                                                  

2011. május 10., kedd

Sajtos csiga



Hozzávalók:  25 dkg finomliszt, 1 cs. sütőpor, 1 teáskanál só, 1 db margarin, 1 dl hideg tej, 20 dkg sajt.
Elkészítése: A lisztet a margarin felével elmorzsoltam hozzáadtam a sütőport, a sót, és az 1 dl hideg tejet és alaposan összegyúrtam 3 cipóra osztottam. A margarin másik felét habosra kevertem beleforgattam a reszelt sajtot. A kis cipókat egyenként  háztartási fólián téglalap alakúra nyújtottam, mindegyiket megkentem a sajtos- margarinos krém egy-egy harmadával. A fólia segítségével feltekertem mint a bejglit, ujjnyi vastag szeletekre vagdostam és kizsírozott tepsibe egymás mellé fektettem. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' alatt megsült.
Jó étvágyat!
                                                                             

2011. május 9., hétfő

Rántott krumpli


 Hozzávalók: 1-2 nagyobb  krumpli, tojás, só, liszt, prézli,  olaj a sütéshez 
🌸
Elkészítése:  A krumplit megpucolom, vékony  karikára vágom és  besózom kicsit amivel  állni hagyom. Ezután  megforgatom  lisztbe, felvert tojásba és  prézlibe   majd  forró olajban kisütöm .

📌Nagyon sokszor  készítettem   mikor még  kicsik voltak a  gyerekek , de a mai napig is szeretik. Volt úgy  hogy rántott krumpli  sült krumplival  volt az ebéd, de nagyon finom rizibizivel is) Lehet kompóttal vagy  savanyúsággal  tálalni.
Jó étvágyat kívánok!
                                                                                   

Kekszes tekercs


Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 dl tej vagy víz, 1 evőkanál lekvár, 2 evőkanál kakaópor, töltelékhez: 10 dkg margarin, 10 dkg. porcukor, 5 dkg. kókuszreszelék
Elkészítése:  a darált kekszet, porcukrot,lekvárt,  kakaóport  1 dl tejjel vagy vízzel  jól összegyúrom.Ha szükséges még teszek hozzá  a folyadékból.
 Kikeverem a margarint porcukrot  és a kókuszreszeléket. A kekszes  alapanyagot kinyújtom lehet  fólián  vagy sütőpapíron  és megkenem a kókuszos krémmel majd feltekerem mint a bejglit. Fogyasztás előtt egy kicsit hűtőbe rakom
(Sütés nélküli édességeknél ha tejet használok előtte felforralom  és hűtve  használom .)
-Nagyon egyszerű és olcsó édesség! 
Jó étvágyat!
                                                                             

2011. május 8., vasárnap

Töltött paprika

                                                                               

Hozzávalók: 2-3  db. zöldpaprika,  15 dkg. rizs, 60 dkg. darált  sertéshús, 1 nagy és 1  kicsi paradicsompüré, só, kávéskanál bors, liszt, zsír, 1 tojás, pirospaprika,1/2 fej vöröshagyma.
Elkészítése:  a paprikát megtisztítom a  magháztól. A rizst kevés  zsírban  kicsit megpirítom majd felöntöm kevés vízzel  sót teszek bele és lefedem  hogy párolódjon kicsit.
A vöröshagymát kockára vágom és megdinsztelem majd a  darált húshoz hozzáadom,  amihez még a  rizst, borsot, sót, tojást  teszem  és  jól összedolgozom. Ezután a paprikába teszek a töltelékből és gombócokat formálok amiket kevés lisztben megforgatok. Fazékba vizet öntök  /sót teszek bele/  amibe  a paprikát és a gombócokat pakolom, annyi víz kell hogy jól ellepje. Mikor kezd  főni  bele teszem  a paradicsompürét  is, kis idő elteltével  megcsinálom a  rántást amivel még egy  ideig főzöm .
(A családban van aki tejfölt tesz rá, mikor a tányérba kerül az étel !)
Általában úgy szoktam  csinálni  hogy  csak 2-3 paprikával készítem /  azért hogy a paprika íze meglegyen/ és a többit  gombócnak készítem el . 
Jó étvágyat!
                                                                              

2011. május 6., péntek

Ami elmaradt annak jön majd a pótlása

A héten valahogy úgy alakult, hogy  megint csak a receptekkel foglalkoztam inkább. Volt sikerélményem is. Teljesen a hatása alá kerültem, ha felteszek egy fotót alig várom, hogy reagáljon valaki a megjegyzéseivel . Amikor elkezdtem a blogírást még nem tudtam fotót készíteni, jobban mondva nem volt fényképezőgépem. Később a lányom párja adott nekem amivel először megtanultam a fényképezőgép kezelését, a számítógépre való feltöltését és annak a blogra tevését. A mai fiataloknak ez már rutin, de bevallom nekem ez egy kihívás volt.Próbálom most behozni az elmaradásaimat, hogy a receptekhez tudjak tenni fotót. Az viszont a problémám hogy annyi süteményt vagy ételt nem eszünk meg hirtelen, mint amennyit  kéne fotóznom.A héten amit csináltam  süteményeket fémdobozban elpakoltam, a gyerekek jönnek a hétvégén haza, remélem kiürítik a dobozokat jó étvággyal
.Olyan meglepetés ért a mai napon megint , jelentkeztem egy játékra Vidékek legbelül ahol kisorsolták
a nevemet. Először nem is akartam elhinni. Az ilyen jó élmények  tudnak feldobni  és arra buzdítani, hogy érdemes  akarni valamit nagyon,mert az sikerülni is fog.
                                                                               

2011. május 5., csütörtök

Üdítős sütemény

                                                                                 

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 1 dl étolaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, 6 tojás fehérje habnak.  krémhez:1 csomag margarin, 25 dkg. porcukor 25 dkg. túró, mázhoz:  7 dl Mirinda üdítő/ Fanta is jó/,  2 csomag vanília puding.

Elkészítése: tészta: a tojások sárgáját porcukrot,  étolajat, lisztet,kakaóport, sütőport jól kikevertem. A tojás fehérjét kemény habnak felvertem  és  óvatosan adagolva  a masszához kevertem. Zsírozott lisztezett tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20' alatt megsült .
 Krém: a  margarint,  porcukrot és a túrót jól kikeverem és a kihűlt tésztára egyenletesen elsimítottam.
Máz:  7 dl üdítőben megfőztem a 2 csomag vanília pudingot amikor kihűlt túros krémre egyenletesen elkentem.
Jó étvágyat!
                                                                               

Tejfölös gomba készítése

                                                                          

Hozzávalók:  20 dkg.  csiperke gombát szoktam venni, vöröshagyma, kevés paprika, paradicsom, zsír, pirospaprika, bors, só, 2 dl. tejföl.
🍄
Elkészítése:  a gombát megtisztítom  felaprítom . A zsírban megdinsztelem a vöröshagymát, apróra vágott zöldpaprikát és kevés paradicsomot teszek bele.  Kicsit párolom majd  megszórom pirospaprikával borssal sóval és  a gombát is hozzátéve egész kevés vizet ráöntve  főzöm .Közben babérlevelet teszek hozzá és  tejfölt  mikor felforrt már el is készült.😋
(Nagyon finom hozzá nokedli, vagy apró kagyló tészta).
Jó étvágyat!
📎 Általában a tejfölös ételeknél mindig szoktam egy kanál lisztet szórni akár a húsra akár a gombára mielőtt ráöntöm a tejfölt, mert ezzel  sűrűbb lesz  a szaft!

                                                                                 

2011. május 4., szerda

Kelt csöröge


Hozzávalók: 25 dkg. liszt, 4 tojássárgája, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 kanál rum/ 2csepp rumaroma is jó/, csipet só, sütéséhez bőven olaj, sütemény hintésére  10 dkg. vaníliás porcukor ,
Elkészítése: Az élesztőt egy evőkanál  langyos tejben feloldom, a lisztet a vajjal összemorzsolom és a többi alapanyagokkal összekeverem a tésztát jól kidolgozom hogy rétestészta keménységű legyen, 1/2 óráig  pihentetem. Ezután kinyújtom 3 mm vastagságúra  és derelyemetszővel 10 cm nagyságú lapokat vágok belőle.  A lapoknak a belsejét még  hosszában kétszer bevágom a derelyemetszővel  és a végeket a vágáson áthúzom.Forró bő olajban mindkét oldalát  ropogós pirosra sütöm. Ennél a tésztánál is jó ha  szűrőpapírra tesszük, majd vaníliás porcukorral megszórom . Tálaláskor lekvárt adok hozzá.
Jó étvágyat!
                                                                                

2011. május 3., kedd

Kókuszos kekszes golyók

Mondhatnám azt is hogy az alkalom szülte ezt a süteményt. Maradt darált kekszem egy fél csomag mazsola és gondoltam összevegyítem őket valahogy.

Hozzávalók: 20 dkg. darált keksz, fél csomag mazsola, kevéske rumaroma, feketekávé, 3 evőkanál porcukor,2 evőkanál kakaópor, kevés vaníliacukor. Kókuszreszelék  +színes cukorka forgatáshoz.
Elkészítése: előző este beáztattam  a mazsolát egy adag kávéba és tettem bele egy kis  rumaromát. Következőkben már csak a  darált kekszhez a többi hozzávalókat  kellett összegyúrni a beáztatott mazsolás kávéval.Kevéske vizet is tettem még hozzá hogy jól formálható állaga  legyen a golyóknak, majd megforgattam  a kókuszreszelékben.
(Egy próbát megért és nem ment kárba semmi. Ismerek ehhez hasonló recepteket de így ezzel az összetétellel most kísérleteztem  először. A mazsola nagyon szépen megduzzadt.)
Jó étvágyat !
                                                                           

Körözött készítése



Hozzávalók: 12 dkg. juhtúró, sz.sz.  vöröshagyma, 5 dkg. margarin, só,  kevés pirospaprika, köménymag. 
🌸
Elkészítése: Vöröshagymát apróra vágom  a szoba hőmérsékletű margarint  és  túrót valamint a sót és pirospaprikát  is bele teszem és jól kikeverem. Néha köménymagot is szórok  bele.
 Előfordul, hogy zöldpaprikába töltöm és úgy lehet szeletelni és kenni .
Jó étvágyat kívánok !